Pomidorowa zupa krem z soczewicą

Czas przygotowania zupy możesz skrócić – wystarczy, że zamiast gotować soczewicę, użyjesz gotowej z puszki. Podgrzej ją razem z przyprawami.

DRUKUJ PRZEPIS
Pomidorowa zupa krem z soczewicą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • por (tylko biała część)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo:

  • czerwona cebula
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki oleju
  • kurkuma
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Por oczyść, pokrój cienko. Czosnek obierz, rozgnieć. Por z czosnkiem przesmaż na oleju w garnku. Dodaj pomidory z puszki, bulion warzywny, koncentrat oraz suszone zioła. Przykryj i duś 25 minut. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Chili oraz cebulę czerwoną posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj czosnek, soczewicę i zalej wodą, tak aby była centymetr ponad składnikami. Dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj, aż soczewica zmięknie. Zupę przelej do miseczek i podawaj z duszoną soczewicą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)