Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono

Wypróbuj przepis na pyszną zupę prosto z Grecji!

DRUKUJ PRZEPIS
Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • pół szklanki drobnego makaronu (ziarenka ryżu)
  • 3 jajka
  • sok z dużej cytryny
  • plasterki cytryny
  • sól, pieprz
Drobiowe pulpeciki z ricottą w bulionie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Bulion wlać do garnka, zagotować. Wsypać makaron. Gotować 5 minut.
  2. Jajka ubić trzepaczką na pianę. Dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlać łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną.
  3. Garnek z bulionem zdjąć z ognia, po minucie wlać do niego cienkim strumieniem (cały czas mieszając) masę jajeczno-cytrynową. Zupę doprawić, udekorować plasterkami cytryny.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)