Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami

Na ciepło - doskonała na rozgrzewającą i sycącą kolację.

DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag perłowej kaszy jęczmiennej
  • 20 dag kabanosów
  • cebula
  • po 1/2 czerwonej, żółtej, zielonej papryki
  • 4 ogórki kiszone
  • po 1/4 pęczka natki pietruszki i koperku
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Ta sałatka doskonale nadaje się do odgrzania w kuchence mikrofalowej.
  1. Kaszę ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku, osącz na sicie.
  2. Przełóż do garnka, przykryj i trzymaj w cieple.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Papryki pokrój w kosteczkę, kabanosy w plasterki.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, szybko podsmaż pokrojone składniki.
  6. Połącz z ciepłą kaszą, dodaj pokrojone w plasterki ogórki oraz posiekane zioła.  
  7. Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.
  8. Sosem polej sałatkę, wymieszaj.

Inne pyszne sałatki z kaszą:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)