Sałatka z kaszy bulgur z żurawinową marchewką

Posiekaj listki mięty i natki. Umyj seler i pokrój go ukośnie w drobne plasterki. Wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny i 3-4 łyżkami oliwy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj zioła i seler naciowy. Ostrożnie wymieszaj składniki.
/ 27.05.2013 10:21

Składniki

  • 180 g kaszy bulgur

    Sałatka z kaszy bulgur z żurawinową marchewką

  • sól
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 4 gałązki mięty
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 200 g selera naciowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • cukier
  • 1 pęczek marchewki (ok. 600 g)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 laska cynamonu
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 50 g solonych orzeszków pistacjowych
  • 200 g greckiego jogurtu (0,1%)

Sposób przygotowania

Posiekaj listki mięty i natki. Umyj seler i pokrój go ukośnie w drobne plasterki. Wymieszaj kaszę z sokiem z cytryny i 3-4 łyżkami oliwy. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj zioła i seler naciowy. Ostrożnie wymieszaj składniki.
Obierz marchew pozostawiając 1 cm liści u nasady. Przekrój marchew na połówki. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć marchew, a następnie duś ją przez 5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Dodaj żurawinę, laskę cynamonu i sok z pomarańczy. Gotuj marchew przez ok. 5 minut pod przykryciem na lekko twardo.
Wyjmij orzeszki pistacjowe ze skorupek, a następnie dość grubo je posiekaj. Rozmieszaj jogurt, by uzyskał gładką konsystencję i posyp go pistacjami. Sałatkę z kaszy bulgur podawaj z żurawinową marchewką i jogurtem z pistacjami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)