Sałatka z fasolą, boczkiem i cząbrem

Aromatyczna i sycąca sałatka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z fasolą, boczkiem i cząbrem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 225 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 szklanki suchej fasoli Piękny Jaś
  • mała włoszczyzna
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebulki
  • 2-3 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • cząber
  • sól
  • pieprz
Sałatka z awokado i boczkiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
2. Odlej wodę, fasolę zalej porcją świeżej wody, zagotuj.
3. Dodaj włoszczyznę, trochę cząbru i soli, ugotuj.
4. Odcedź, wystudź.
5. Pomidory umyj, natnij skórkę, sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w cząstki.
6. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki.
7. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni.
8. Wymieszaj składniki sałatki.
9. Dopraw do smaku pieprzem i solą, posyp listkami cząbru, skrop olejem.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
kokos/2 lata temu
MMM... swietnie wyglada! akurat mam resztke boczku od Kani i wiem na co go wykorzystam!