fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 295 kcal
Składniki:
-
25 dag grubszego makaronu, np. penne, świderki
-
opakowanie marynowanych krewetek lub szyjek rakowych
-
2–3 ogórki małosolne
-
szczypiorek
-
2 ząbki czosnku
-
po 2 łyżki śmietany i majonezu
-
sól
-
czerwony pieprz
Przygotowanie:
-
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz, wystudź.
-
Krewetki lub szyjki rakowe odsącz z zalewy. Ogórki pokrój w plasterki. Szczypioreki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
-
Ząbki czosnku przepuść przez praskę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem.
-
Składniki sałatki z makaronem i krewetkami wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem, od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS