Zioła w doniczce. Koper ogrodowy

Koper ogrodowy to chyba najpopularniejsza przyprawa w Polsce. Roślina wyrasta nawet do 1,5 metra i najlepiej wysiać go w skrzynce. Dobrze jest podzielić ją na kilka części i wysiewać koper w kolejnej części skrzynki mniej więcej co dwa tygodnie. W ten sposób będziemy mieli świeży koperek przez dłuższy czas.
/ 20.05.2019 08:17

Ziemia

Przepuszczalna ziemia ogrodnicza, bogata w składniki pokarmowe. Może to być np. mieszanka ziemi kompostowej, liściowej, odkwaszonego torfu i niewielkiej ilości piasku.

Wysiew nasion

Przykrywamy nasiona cienką warstwą podłoża. Siewek - nawet jeżeli wzejdą gęsto - nie przerywamy, bo możemy je usuną wtedy, kiedy chcemy je wykorzystać do przyrządzanych potraw. Koper siejemy co dwa tygodnie. Początkowo wzrost roślin jest powolny.

Miejsce

Zimą stawiamy skrzynię lub wielkie donice na oknie południowym. Gdzie indziej roślinki będą cierpiały z powodu braku światła. Na balkonie koper udaje się dobrze w półcieniu. Podlewanie. Koper lubi obfite podlewanie.

Dokarmianie

Zasilamy go uniwersalnymi nawozami, co 2-3 tygodnie. Lubi żyzne podłoże.

Zbiór

Zrywamy ziele kopru w miarę potrzeb. Jeżeli nam zależy na owocach, możemy poczekać aż roślina je wykształci.

W kuchni

Jako przyprawy używa się świeżego, suszonego lub konserwowanego w soli ziela. Cały młody posiekany koperek dodajemy do zup, gotowanych ziemniaków, faszerowanych jaj i ryb, pieczeni rzymskiej, omletów, jajecznicy, potraw z kapusty. Sos koperkowy stosowany jest do potraw z baraniny, cielęciny i wołowiny.

Koper jest podstawową przyprawą w kiszeniu ogórków. Owoców kopru używa się do sałat, zup, sosów, kiszenia kapusty i marynat. Trzeba pamiętać, że kopru dodaje się do już ugotowanych potraw. W trakcie gotowania traci bowiem smak i aromat.

W leczeniu

Lecznicze znacznie mają przede wszystkim suszone owoce. Łagodzą kolki i kurcze przewodu pokarmowego, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach, maja działanie wiatropędne. Zarówno owoce jak i ziele działają łagodnie uspokajająco, nieznacznie obniżają ciśnienie krwi. Wpływają korzystnie na przebieg procesów trawiennych.