Konfitura malinowo-pomidorowa

Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę.

DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura malinowo-pomidorowa
materiały prasowe
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-Fix)
  • 350-500 g cukru białego (np. DIAMANT
)
  • 10-20 listków bazylii

  • 4 łyżki soku z cytryny
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny.
  2. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący oraz wybraną ilość cukru białego (350-500 g).
  3. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 
3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię.
  4. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)