Dynia z imbirem i chili

Z pikantną nutką!

DRUKUJ PRZEPIS
Dynia z imbirem i chili
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2,5 kg dyni o twardym miąższu (francuska lub ambar)

Zalewa:

  • 1,5 szklanki białego octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 8 papryczek chili
  • kawałek imbiru długości 4 cm
  • duża cytryna
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • łyżeczka soli
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Sparz cytrynę, odkrój cienko skórkę. Imbir obierz i pokrój w słupki.
  2. W garnku zagotuj wodę z białym octem winnym, pokrojonym imbirem, brązowym cukrem, listkami laurowymi, zielem angielskim, kolendrą i solą. Dynię obierz, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w średniej wielkości kostkę.
  3. W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli, włóż rozdrobnioną dynię, gotuj 4 minuty na średnim ogniu. Łyżką cedzakową przełóż ją do wyparzonych słoików. Zalej gorącą marynatą razem z przyprawami, papryczkami chili i kawałkami cytryny. Zakręć, pasteryzuj 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 sti. Słoiki postaw do góry dnem, nakryj kocem i odstaw do ostudzenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)