POLECAMY

Zdrowe racuchy owsiane

Zdrowe racuchy owsiane są świetną przekąską - może przygotujesz je na podwieczorek lub drugie śniadanie?

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych 125 g (zwykłych - nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki
Przygotowanie:

Oto prosty sposób na przygotowanie zdrowych racuchów owsianych! To idealna propozycja na podwieczorek lub drugie śniadanie!

  1. Płatki zalej w rondlu 1/2 szklanki mleka, aby napęczniały.
  2. Następnie dodaj wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta.
  3. Zdejmij z ognia.
  4. Do przestudzonych płatków dodaj żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem.
  5. Lekko wymieszaj.
  6. Następnie połącz z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.
  7. Nabieraj masę łyżką, kładź na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszcz i smaż, rumieniąc z obu stron. Zdrowe racuchy owsiane gotowe!

Zobacz więcej przepisów na przekąski

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/2 miesiące temu
Takie racuchy są nawet smaczniejsze niż tradycyjne, a o ile zdrowsze! Robię je często w weekend z płatków owsianych ze Swojskiej Piwniczki. Pilnuję, żeby miały jak najlepszą jakość. Często kupuję tam też bakalie, bo z kartą lojalnościową mam trochę taniej :)
/4 miesiące temu
kocham takie zdrowe racuchy, robię też z kaszy jaglanej mmmmm
/rok temu
nie polecam jeść tego na podwieczorek...
POKAŻ KOMENTARZE (1)