Placki gryczane zapiekane z serem

Masę na zapiekane placki gryczane z serem warto wzbogacić aromatycznymi pomidorami suszonymi z cebulą. Zaostrzą one smak placków.

DRUKUJ PRZEPIS
Placki gryczane zapiekane z serem
A. Rogalski
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 6 jajek
  • 20 dag sera typu feta
  • 8 posiekanych suszonych pomidorów
  • 3 pomidory
  • kulka mozzarelli (15 dag)
  • suszony majeranek 
  • sól
  • pieprz
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną opłucz, wrzuć do garnka i zalej 3 szklankami lekko osolonej wody. Gotuj na małym ogniu, aż kasza prawie się rozgotuje i zgęstnieje. Ostudź.
  2. Kaszę wymieszaj z jajkami, suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą. Dopraw majerankiem, solą i sporą ilością pieprzu.
  3. Na oleju usmaż 20 placków gryczanych. Gotowe poprzekładaj w naczyniu do zapiekania plasterkami świeżych pomidorów, posyp porwaną na kawałki mozzarellą i zapiekaj pod grillem, aż ser się rozpuści.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Placki gryczane? A mozna je jeść z sosem jakimś...?