Pieczarki nadziewane owczym serem i cukinią

Na sposób śródziemnomorski - z oliwą z oliwek i oregano!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczarki nadziewane owczym serem i cukinią
Fotolia
Liczba porcji: 20
Ilość kalorii: 60 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dużych pieczarek o płaskich kapeluszach
  • 2 duże cukinie
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 15 dag twardego owczego sera
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • świeże oregano do dekoracji
Omlet z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na faszerowane pieczarki z serem owczym i oregano!

  1. Wytrzyj pieczarki czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  2. Odetnij i pokrój drobno trzony.
  3. Umyj i pokrój w małą kostkę cukinię. Obierz i pokrój w kostkę cebulę.
  4. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i lekko zrumień kapelusze pieczarek. Zdejmij je z patelni i ułóż na papierowym ręczniku, aby wchłonął on nadmiar wilgoci. Trzymaj je na talerzu w letnim piekarniku.
  5. Odlej z patelni sok ze smażenia pieczarek. Wlej na nią resztę oliwy i zeszklij cebulę.
  6. Dodaj cukinię i smaż mieszając 3 minuty.
  7. Dodaj posiekane trzony pieczarek i suszone oregano. Duś na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje.
  8. Pokrój grubo ser. W misce ubij jajka z mlekiem i dopraw solą i pieprzem.
  9. Dodaj ser i jajka do cukinii i smaż mieszając, aż jajka się zetną.
  10. Kapelusze pieczarek napełnij masą. Podawaj na ciepło, udekorowane oregano.

Inne przekąski z pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)