Francuskie grzanki

Pod koniec smażenia można położyć na grzance plasterek żółtego sera

DRUKUJ PRZEPIS
Francuskie grzanki
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 czerstwe kromki chleba tostowego lub bułki
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 plastry szynki
  • 4 liście sałaty
  • 4–5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
Jak wybrać toster i opiekacz?
Przygotowanie:
  1. Jajka umyj, wbij do głębokiego talerza, roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Kromki zanurz z obu stron w roztrzepanych jajkach tak, aby nasiąkły płynem.
  2. Na patelnię wlej oliwę. Włóż kromki chleba. Usmaż od spodu na rumiano (około 3 minuty). Kromki chleba odwróć i smaż znowu około 3 minut, aż będą rumiane z obu stron.
  3. Grzanki po francusku od razu podawaj z plasterkiem szynki i liściem zielonej sałaty.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)