Awokado - pasta

Świetna do kanapek lub jako dip jedzony np. z czipsami!
Weronika Kwaśniak / 06.11.2013 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Awokado - pasta fot. Fotolia
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 awokado (bardzo dojrzałe)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • listki świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 5 łyżek serka śmietankowego (twarogowego)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Umyj awokado i przekrój je na pół. Wydrąż, wyjmując pestkę.
2. Wydrąż łyżeczką miąższ.
3. Miąższ włóż do naczynia. Skrop go sokiem cytrynowym i oliwą.
4. Dodaj serek śmietankowy i rozgniataj masę widelcem, aż nabierze jednolitego koloru.
5. Posiekaj bazylię i czosnek.
6. Dodaj je do pasty.
7. Dopraw według uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
8. Najlepiej podawać z pieczywem lub czipsami.
DRUKUJ PRZEPIS