Jajka po wiedeńsku - przepis

Troszkę inne jajko. Sprawdź przepis na pyszne jajko po wiedeńsku.
/ 22.01.2013 08:07
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka po wiedeńsku - przepis fot. Fotolia
Liczba porcji: 1
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • jajko
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • szczypiorek
  • musztarda
Przygotowanie:
  1. Jajko dokładnie myjemy w letniej wodzie.
  2. Na dno szklanki wkładamy łyżkę masła.
  3. Jajko wbijamy do szklanki. Dodajemy sól i pieprz. Nie mieszamy!
  4. Szklankę wkładamy do garnka z ciepłą wodą. Gotujemy. Czekamy do momentu ścięcia się białka.
  5. Wyjmujemy szklankę. Do jajka możemy dodać szczypiorek lub odrobinę musztardy.
UWAGA! Jajka po wiedeńsku powinny składać się ze ściętego białka i płynnego żółtka. Dlatego ostrożnie dobieraj je do tej potrawy. Najlepiej używaj jajek pochodzących z pewnego, zdrowego źródła.
DRUKUJ PRZEPIS