POLECAMY

Słodkie wypieki - przepisy z bloga Mała cukierenka

Pieczenie to jej pasja. A ten słodki, kolorowy i aromatyczny świat, który tworzy pozytywnie nastraja ją do życia i... jej gości. Zobaczcie, jakimi pomysłami na wypieki zechciała podzielić się z Czytelnikami We-Dwoje.pl, Natalia Kudela, autorka bloga Mała cukierenka.

Pieczenie to jej pasja. A ten słodki, kolorowy i aromatyczny świat, który tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i... jej gości. Zobaczcie, jakimi pomysłami na wypieki zechciała podzielić się z Czytelnikami We-Dwoje.pl, Natalia Kudela, autorka bloga Mała cukierenka.

Pysznie, kolorowo i niezwykle prosto - tak trzech słowach można opisać przepis na słodki sukces autorki bloga Mała cukierenka. Jej ciasta zachwycają wyglądem oraz... łatwością wykonania. Do przygotowania niektórych nie trzeba nawet używać miksera ani... piekarnika. Przekonajcie się sami, jak wyczarować takie słodkie cuda!

 

Szybkie ciasto z malinami

Niesamowicie aromatyczne, pyszne ciasto biszkoptowe z malinami. Cudowny śmietankowy zapach wspaniale podkreśla i uzupełnia smak malin. Biszkopt jest delikatny i wilgotny, a maliny bardzo soczyste. Aromaty i smaki idealnie się uzupełniają. Ciasto pięknie i apetycznie wygląda, do tego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. W porównaniu do większości ciast jest również stosunkowo mało kaloryczne, ponieważ w ogóle nie zawiera tłuszczu. Letnie, proste ciasto z owocami (maliny spokojnie możemy zastąpić innymi owocami), bardzo polecam…

 

Składniki:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
140g cukru pudru
200g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
600g malin

1. Wymieszać razem obie mąki i proszek do pieczenia.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Dodać aromat śmietankowy i partiami mąkę, bardzo delikatnie mieszając.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać maliny i delikatnie docisnąć. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić, czy się upiekło, delikatnie naciskając środek, jeśli będzie „galaretowate”, wstawić jeszcze do pieca na 10-15 minut, można z wierzchu przykryć folią spożywczą, żeby za bardzo się nie spiekło). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

 

Proste cynamonowe ciasto z rodzynkami

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z cynamonem i rodzynkami. Wystarczy wymieszać ze sobą poszczególne składniki, bez wyjmowania miksera. Ciasto pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste, delikatne. Z wierzchu cynamon z cukrem przypieką się, tworząc słodką, aromatyczną kruszonkę. Smaczne, szybkie ciasto o wspaniałym smaku cynamonu i słodkich rodzynek, bardzo dobre na śniadanie, polecam…

 

Składniki:
520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka naturalnego jogurtu
120ml oleju
100 g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól.
2. W drugiej misce wymieszać śmietanę, jogurt, olej i jajka.
3. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
4. Cynamon wymieszać z 80g cukru.
5. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65 minut.

 

Torcik z brzoskwiniami i bezami bez pieczenia

Bardzo smaczne, kremowe ciasto bez pieczenia z dużą ilością brzoskwiń i sokiem bananowym. W smaku jest delikatne, rozpływa się w ustach, musimy tylko użyć do ciasta dojrzałych, miękkich brzoskwiń. Sok bananowy dobrze smakuje z budyniem waniliowym i owocami, tworząc lekkie połączenie. Bita śmietana z cukrem waniliowym lub migdałowym dopełnia całości. Torcik jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, zajmie nam około 20 minut zrobienie ciasta i wstawienie go do lodówki, a później już tylko ubicie śmietanki i gotowe. Prezentuje się ładnie i apetycznie z pokruszonymi bezami. Lekki, delikatny, kremowy deser z dużą ilością owoców i bez pieczenia, bardzo polecam…

 

Składniki:

Spód:
200 g pokruszonych biszkoptów
100 g masła
Masa:
0,5L soku bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700 g dojrzałych brzoskwiń (lub z puszki)
Wierzch:
200 g śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
70 g bezy

1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.

 

Owsiane muffiny z malinami

Smaczne, śniadaniowe muffiny z otrębami, płatkami owsianymi, orzechami i owocami. Pachną malinami i wanilią, są bardzo sycące i zdrowe. Dobra przekąska dla osób dbających o linię. Zawierają dużo błonnika oraz witamin. Ilość cukru możemy zmniejszyć lub zastąpić słodzikiem, ale wydaje mi się, że są tak akurat słodkie. Dodanie łyżeczki kakao nadaje babeczkom ładniejszego koloru. Piekłam je bez papierowych foremek dlatego więcej ciasta zmieściło się do foremki, wyszło 12 dużych muffinek, jeśli będziemy piec w papilotkach może wyjść 13-15 babeczek.

 

Składniki na 12 dużych babeczek:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 jajko
140 g jasnego brązowego cukru
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
250 g malin

1. Wymieszać razem obie mąki, płatki owsiane, otręby, sodę, orzechy i kakao.
2. W drugiej misce wymieszać razem olej, mleko, jajko, aromat i cukier.
3. Do mąki dodać maliny zamieszać, wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej odrobinę masłem i posypanej otrębami. Piec przez 25-27 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg.

 

Kruszonka z malinami i brzoskwiniami

Przepyszny, zdrowy deser z mnóstwem soczystych, aromatycznych owoców. Przygotowanie zajmuję tylko chwilę, a cieszymy się fantastycznym smakiem zapiekanych malin i brzoskwiń pod maślaną kruszonką z migdałami. Wygląda apetycznie i ma ładny rubinowy kolor. Bardzo dobrze z owocami komponują się goździki, dodanie odrobinę wzbogaca smak i zapach. Bardzo smaczna, owocowa zapiekanka, która świetnie smakuje na ciepło z lodami, polecam…

 

Składniki:

100 g mąki
100 g zimnego masła
100 g zmielonych migdałów
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70 g cukru pudru
500 g malin
700 g brzoskwiń

Dodatkowo:
lody

1. Wymieszać razem mąkę, migdały, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodać posiekane masło i rozcierać łyżką lub palcami, aż utworzą się grudki (kruszonka), wstawić do lodówki.
2. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem cukier puder, mąkę ziemniaczaną i goździki, dodać brzoskwinie i wymieszać. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego (piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 24cm). Na wierzchu poukładać maliny i posypać kruszonką wyjętą z lodówki.
4. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 35 minut. Najlepiej podawać kruszonkę jeszcze ciepłą z lodami.

 

Rozmowa Natalią Kudelą, z autorką bloga Mała cukierenka

Od jak dawna Pani bloguje i skąd pomysł na blogowanie?

Lubię ten słodki świat, który jest bardzo kolorowy, aromatyczny i nastraja pozytywnie do życia. Pieczenie to dla mnie pasja, która pozwala mi wyrażać siebie. Przez lata piekłam głównie dla siebie i przyjaciół. W lipcu 2010 roku założyłam bloga kulinarnego: Mała Cukierenka. Główną ideą strony jest tworzenie wypieków wg prostych przepisów (przy niektórych nie trzeba nawet używać miksera) Jednak na blogu można znaleźć także przepisy na trudniejsze wypieki, takie jak torty. Staram się, aby fotografie, które zamieszczam, wyglądały zachęcająco i kusząco, żeby namawiały do poeksperymentowania w kuchni.

Jaką kuchnię Pani preferuje - gotować i konsumować?

Najbardziej lubię prostą i zdrową kuchnię, która nie wymaga dużej ilości składników. Staram się piec słodkości na bazie zdrowych produktów, takich jak owoce, brązowy cukier, mąka pełnoziarnista, miód i przyprawy korzenne, jak imbir, cynamon.

Skąd czerpie Pani kulinarne inspiracje?

Ze wszystkiego, co mnie otacza. Każdy dzień dostarcza mi nowych pomysłów. Czasem wystarczy, że coś obejrzę, przeczytam, z kimś porozmawiam. Dodatkowo dzięki Internetowi eksperymentowanie jest o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze. Śledzę ciekawe blogi kulinarne z całego świata, nawiązuję nowe znajomości i wymieniam się doświadczeniem. Dzięki uprzejmości osób, które obserwują mój blog, na bieżąco korzystam z ich rad i uwag. Każdy początek miesiąca rozpoczynam od przejrzenia prasy nie tylko kulinarnej. Temat kuchni porusza prawie cała prasa kobieca i jest w czym wybierać. Pomysły znajduję również w swoich ulubionych restauracjach i kawiarniach. Szukam inspiracji wśród wspaniałych kucharzy z całego świata, oglądając ich programy oraz czytając książki.

Do kogo adresowana jest Pani strona?

Do wszystkich, którzy chcą samodzielnie tworzyć wypieki w domowej kuchni. Uważam, że każdy, dzięki sprawdzonym przepisom, potrafi upiec czy przyrządzić pyszny deser.

Fot. malacukierenka.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/5 lat temu
ja może jestem już uzależniona... ale wszystko podałabym z sorbetami Grycana ;)
/6 lat temu
Torcik brzoskwiniowy polecam serdecznie, jest przepyszny! Masa budyniowa z sokiem bananowym i brzoskwiniowych świetnie się równoważy z śmietanką i bezami. Torcik jest delikatny, fajnie łączą się i przechodzą smaki. Warto raz na jakiś czas zjeść tą pyszność. Wadą jest cena oraz czas wykonania.
/6 lat temu
Okay I'm convinecd. Let's put it to action.
POKAŻ KOMENTARZE (9)