Domowe musli - jak zrobić

Przepis na domowe musli fot. Fotolia
Przygtowanie domowego musli zajmie ci nie więcej niż pół godziny. Podpowiadamy ci z jakich składników je zrobić!
Barbara Lasota / 12.02.2015 10:05
Przepis na domowe musli fot. Fotolia
Mało jest tak wartościowych produktów jak domowe musli. Przegrywają z nimi wszystkie tak samo nazywające się produkty ze sklepowych półek i wszystkie płatki śniadaniowe. Większość z nich jest bowiem mocno słodzona i zawiera niewiele błonnika. Tak naprawdę są więc bombą kaloryczną, która w dodatku jeszcze bardziej pobudza apetyt.

Z domowym musli przygotowanym wg zdrowego przepisu jest zupełnie na odwrót. Owszem, dostarcza sporo węglowodanów, ale tych bardzo korzystnych, które trawione są powoli, dzięki czemu długo po śniadaniu czujemy się najedzeni, a poziom cukru we krwi jest na idealnym poziomie. A więc ten posiłek syci i obniża apetyt. Dodatkowo takie śniadanie dostarcza nam dużo witamin z grupy B, cynku, selenu i cennych dla zdrowia antyoksydantów.


Jak zrobić domowe musli?

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki dowolnych otrąb
  • po pół szklanki orzechów laskowych, włoskich i migdałów bez skórki
  • po garści suszonych moreli, żurawin i rodzynek
  • pół szklanki pestek z dyni
  • łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie:
  1. Brytfannę do pieczenia wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia.
  2. Rozsyp równomiernie płatki, posiekane orzechy, migdały i pestki dyni, skrop oliwą.
  3. Praż 20 minut w temperaturze ok. 180 st. C. 
  4. Po ostudzeniu dodaj pokrojone w paseczki suszone morele, pozostałe owoce i chwilę prażone na patelni otręby. Wymieszaj, przełóż do słoików.
  5. Jedz 3–4 łyżki na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu".

Redakcja poleca

REKLAMA