Deski do krojenia

Deska do krojenia. Znajdzie się w każdej kuchni. Ale ile o niej wiemy? Czy na jednej desce możemy kroić wszystkie składniki? Przeczytajcie kilka cennych porad na temat desek do krojenia.
/ 28.08.2013 06:39

Deska do krojenia. Znajdzie się w każdej kuchni. Ale ile o niej wiemy? Czy na jednej desce możemy kroić wszystkie składniki? Przeczytajcie kilka cennych porad na temat desek do krojenia.

Deski do krojenia

Jest wiele rodzajów desek. Różnią się właściwościami, rozmiarem, materiałami, z których są wykonane. Która zatem będzie najlepsza? Czym kierować się przy wyborze deski do krojenia?

Tak naprawdę deski do krojenia powinniśmy mieć przynajmniej trzy. Najlepiej, żeby każda była w innym kolorze, np. czerwona do mięsa, żółta do serów, zielona do warzyw. Pamiętajcie, aby przygotowywane jedzenie było bezpieczne, do różnych produktów używajcie różnych desek.

 

Deski drewniane

Deska drewniana, choć uznana za najbardziej niehigieniczną deskę ze wszystkich rodzajów, jest najczęściej używana w naszych kuchniach. Kroimy na niej niestety praktycznie wszystko, od pieczywa, przez warzywa, owoce, sery, po mięso. A tymczasem drewniane deski powinny służyć tylko do krojenia pieczywa! Drewno jest bardzo chłonnym materiałem, przyjmuje zapachy, kolory chemię, po długim użytkowaniu ciemnienie i łatwo zalegają się w nich szkodliwe dla zdrowia bakterie.

Deski do krojenia

Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj deski, musimy brać pod uwagę jej twardość. Im drewno jest twardsze, tym większa jakość deski. Istotna jest również odpowiednia konserwacja i użytkowanie. Przed pierwszym użyciem należy ją bardzo dokładnie umyć gorącą wodą i natrzeć olejem jadalnym. Ważne jest również to, aby nie zostawiać mokrej deski do wyschnięcia, lepiej przetrzeć ją czystą ściereczką, zanim woda wsiąknie.

 

Deski plastikowe

Niewątpliwą zaletą desek tego typu jest możliwość mycia przy pomocy chemicznych płynów, które w przeciwieństwie do desek drewnianych nie wsiąkają we wnętrze i łatwo się zmywają, nie wchłaniają zapachów.

Deski do krojenia

Przy wyborze deski z plastiku również powinniśmy zwrócić uwagę na jakość tworzywa. Wybierajmy te wykonane z polipropylenu. Są odporne na bardzo wysokie temperatury, a jednocześnie wyparzanie nie powoduje ich odkształcania.

 

Deski ze szkła

Szklane deski są bardzo higieniczne. Łatwo je można umyć ręcznie, jak i w zmywarce. Nie wsiąka w nie woda, nie przejmują zapachów. Mają jednak dużą wadę - powodują tępienie się noży. Poza tym nóż na takiej desce ślizga się, co może być niebezpieczne, grozi poważnym skaleczeniem.

Deski do krojenia

Fot. Joseph Joseph

Decydując się na deskę szklaną musimy dodatkowo zaopatrzyć się w noże ceramiczne, tylko krojenie takimi nożami na desce ze szkła nie powoduje ich tępienia.

Redakcja poleca

REKLAMA