Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – 250 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały, młody kurczak
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pół cytryny
- olej
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Przekrój wzdłuż na połowę.
2. Skórkę i wnętrze skrop sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 2–3 godziny w chłodne miejsce.
3. Kurczaka posmaruj z obu stron olejem, połóż na ruszcie grilla. Piecz po ok. 20 min z każdej strony.
4. Pod koniec pieczenia w żar wrzuć gałązkę świeżego rozmarynu, dzięki czemu kurczak nabierze intensywnego, ziołowego aromatu.