Żeberka w musztardzie

Jeśli lubisz smak żeberek na ostro, do bejcy dodaj posiekaną papryczkę chili i uzyskaj niezwykle "palący" efekt.

DRUKUJ PRZEPIS
Żeberka w musztardzie
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,3 kg żeberek
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół (natka, koperek, majeranek)  
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
Łosoś ze szpinakiem i słodką śmietanką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Musztardę utrzyj z miodem, vegetą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Ucierając, dodawaj po łyżce oleju. Kiedy powstanie bejca o konsystencji przypominającej majonez, domieszaj posiekane zioła.
  2. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Posmaruj bejcą, przykryj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Następnego dnia żeberka ułóż na kratce grillowej z piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 175 stopni.
  4. Gotowe żeberka podawaj z frytkami oraz bukietem surówek, np. z kapusty lub sałaty lodowej z dodatkiem pomidorów, kukurydzy z puszki i ogórków oraz sosu majonezowego lub czosnkowego.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Marcin/8 miesięcy temu
Zrobiłem 2 razy. Genialne.