Zapiekanka kalafiorowa z parmezanem – przepis, składniki i przygotowanie

Pyszne jarskie danie na obiad. Wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi parmezanu i szczypty curry. Spróbuj!
Robert Grotkowski / 28.09.2016 20:26
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka kalafiorowa z parmezanem – przepis, składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag kalafiora
  • 30 dag miękkiego sera typu feta
  • 5 surowych jajek
  • 15 dag tartego parmezanu
  • duży pęczek koperku
  • 12 dag tartej bułki
  • opakowanie panierki o smaku curry (10 dag)
  • 5 dag masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • szczypta curry
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:

Podaj ją na ciepło na obiad lub na zimno, np. do kanapek, jak pasztet. Doskonale smakuje pokropiona sosem sojowym.

  1. Kalafiora opłucz, podziel na różyczki.
  2. Wrzuć je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, osącz na sicie
  3. Jeszczy ciepły kalafior rozgnieć widelcem.
  4. Dodaj do niego oba sery, posiekany koperek i jajka. Wsyp tartą bułkę.
  5. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, curry, solą i pieprzem.

    Zapiekanka pasterska z cheddarem – przepis video

  6. Masę wymieszaj i przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej tartą bułką formy.
  7. Wierzch wyrównaj łyżką.
  8. Posyp panierką i obłóż wiórkami masła.

    Pyszna zapiekanka z ziemniaków

  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  10. Piecz około 50 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA