Warzywne szaszłyki z grilla

Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.

DRUKUJ PRZEPIS
Warzywne szaszłyki z grilla
serwis prasowy
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki:

  • Kolorowa papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Cukinia

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pieprz
  • Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie.
  2. Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Używając tacek do grillowania, mamy pewność, że potrawy będą smaczne a nasz grill pozostanie czysty.
  3. Zbliżająca się majówka i zapowiadana ładna pogoda, z pewnością będzie sprzyjać spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną na świeżym powietrzu. A wspólnie przygotowane potrawy z grilla umilą takie spędzanie wolnego czasu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)