"Uroda Życia": ryba po grecku

Z papryką, kurkumą i imbirem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
"Uroda Życia": ryba po grecku
Fotolia
Liczba porcji: 5
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj)
  • 500 g marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 2 pietruszki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 mięsista czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych
  • 1-2 cebule, obrane i posiekane
  • 1 por (bez pióropusza), drobno pokrojony
  • 6-7 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
  • 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 200 ml krojonych pomidorów bez skórek (mogą być z puszki)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 listków laurowych
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 garści rodzynek
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 cm imbiru, obranego i drobno utartego
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • olej z pestek winogron i mąka do smażenia
Ryba po grecku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

W grudniowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - przepis na rybę po grecku!

  1. Filety oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i usmaż z obu stron.
  2. Wyłóż na pergamin, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Paprykę bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj.
  4. W szerokim rondlu o grubym dnie podsmaż na oleju cebulę, czosnek i pory, a gdy będą rumiane, wrzuć marchewkę i pietruszkę.
  5. Przesmaż, często mieszając.
  6. Następnie dodaj pozostałe składniki i duś tak długo, aż warzywa będą miękkie.
  7. Na końcu dopraw do smaku.
  8. Do gotowych warzyw dodaj usmażone kawałki ryby i całość wymieszaj.
Więcej wigilijnych przepisów Agnieszki Maciąg znajdziecie w grudniowym numerze Urody Życia, luksusowego magazynu dla kobiet.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)