Przygotowanie 10 min (+ chłodzenie)
Pieczenie 35 min
Porcja 260 kcal
Koszt porcji 2,40 zł
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże udka kurczaka
- pęczek posiekanej natki
- 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- mielony pieprz
Sposób wykonania:
1. Natkę wymieszaj z oliwą, przyprawą do kurczaka, papryką, oregano, czosnkiem oraz sporą ilością pieprzu.
2. Mięso opłucz, natrzyj zalewą, chłodź godzinę. Ułóż na blasze, piecz 35 minut w temp. 200 st., często polewając zalewą oraz kilkoma łyżeczkami wody. W razie potrzeby udka w czasie pieczenia przykryj folią aluminiową.
3. Gotowe danie podawaj z ryżem ugotowanym z curry oraz kurkumą. Świetnym dodatkiem będzie jarzynka z gotowanej minimarchewki z masłem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Udka pieczone w ziołach
Wyjątkowo aromatyczne i soczyste