Terrina w szynce

Terrinę podaj z sosem – choćby pasującym nutą smakową do przekąski sosem chrzanowym, przygotowanym z dodatkiem majonezu, o dość łagodnym smak i kremową, delikatną konsystencją.

DRUKUJ PRZEPIS
Terrina w szynce
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 195 min
Ilość kalorii: 120 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • 1/2 marynowanej papryki czerwonej
  • kawałek pora długości 5 cm
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 10 malutkich korniszonów
  • 10 plasterków szynki
  • 4 łyżki chrzanu ze słoika
  • 4 czubate łyżki kremowego serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Por umyj, pokrój w cienkie plasterki. Marynowaną paprykę pokrój w cienkie paski. Natkę pietruszki opłucz, otrząśnij z wody, posiekaj. Ryż wymieszaj z chrzanem, serkiem śmietankowym, porem, papryką i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Średnią foremkę wyłóż folią spożywczą i plasterkami szynki tak, aby wystawały poza boki foremki. Nałóż połowę masy ryżowej, ułóż korniszony i przykryj resztą masy oraz wystającymi kawałkami szynki i folii. Dociśnij deseczką i odstaw do lodówki na 3 godziny.  Przed podaniem pokrój terrinę w  plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)