Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
Porcja 580 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 cebule
- 3 kolorowe papryki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Z mąki, margaryny, jajek, śmietany, soli i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim foremkę na tartę średnicy ok. 26 cm, nakłuj kilka razy widelcem. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
2. Warzywa opłucz, osusz, oczyść. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę w plasterki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, podsmaż paprykę. Przełóż do miski. Na pozostałym maśle uduś cebule z czosnkiem, przełóż do papryki. Przestudź. Do warzyw wbij jajka, dodaj śmietanę, sery, musztardę oraz rozmaryn i przyprawy.
3. Nadzienie wymieszaj, wyłóż na podpieczony spód. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Tarta cebulowo-paprykowa
Sycący i pożywny warzywno-serowy farsz przypadnie do smaku nie tylko wegetarianom