Szaszłyki z krewetkami

Dla fanów owoców morza!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z krewetkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag dużych, mrożonych krewetek, np. królewskich
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 cytryny
  • olej
  • ok. 15 dag pomidorków koktajlowych
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Krewetki rozmrozić, opłukać, osączyć. Usunąć pancerzyki, pozostawić ogonki. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Krewetki włożyć do ceramicznej miseczki, oprószyć solą, pieprzem, wymieszać z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i z 2–3 łyżkami oleju. Przykryć, odstawić na 1–2 godziny w chłodne miejsce. Pomidorki dokładnie umyć, osuszyć.
  2. Na drewniane szpadki do szaszłyków nadziewać po 2 krewetki przekładając je pomidorkiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, polać wrzątkiem, pokroić na ćwiartki.
  3. Szaszłyki z krewetkami ułożyć na ruszcie grilla. Obok położyć gałązkę rozmarynu, a na niej pokrojoną cytrynę. Szaszłyki piec ok. 10 minut 2–3 krotnie je obracając. Cytrynę piec, aż się lekko przyrumieni.
  4. Szaszłyki z krewetkami podawać z cząstką cytryny, tak by można było je dodatkowo skrapiać sokiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)