Soczysta pieczeń w miodowej marynacie

Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym.
/ 08.02.2013 10:23

Składniki

 

 

  • 1,5 kg mięsa szynki
  • 4-5 łyżek miodu

    Soczysta pieczeń w miodowej marynacie

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
  • 4-5 łyżek oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
  • łyżeczka sosu sojowego
  •  

Sposób przygotowania

Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.

Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA