Słodkie pierogi z jagodami

Słodkie pierogi najsmaczniejsze są podane z kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Ale można je też polać stopionym masłem i oprószyć cynamonem.

DRUKUJ PRZEPIS
Słodkie pierogi z jagodami
Stockfood/Free
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. pół szklanki letniej wody

Na farsz:

  • 50 dag mrożonych jagód
  • 5 dag cukru
Jak zrobić ciasto na pierogi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Do mąki dodawaj stopniowo letnią wodę i zagniataj ciasto, tak by było gładkie i elastyczne.
  2. Jagody wymieszaj z cukrem.
  3. Ciasto rozwałkowuj na dość cienkie placki, szklanką wycinaj z nich krążki. Kładź na nie jagody, dokładnie zlepiaj brzegi.
  4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 min od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)