Serowe kluski ze śliwkami i orzechami

Danie obiadowe na słodko? Wypróbuj nasz nowy przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Serowe kluski ze śliwkami i orzechami
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag sera białego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 170 g tartej bułki

Nadzienie:

  • 8 śliwek (i cukier do zasypania)
  • pół kostki masła (miękkiego)
  • 5 łyżeczek cukru
  • 70 g orzechów włoskich
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Zmiel biały ser. Wymieszaj go z jajkami.
2. Dodaj masło, tartą bułkę i cukier.
3. Wymieszaj składniki, tworząc z nich masę. Odstaw ją na 30 minut.
4. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Do wnętrza owoców wsyp trochę cukru.
5. Po upływie 30 minut podziel ciasto na 8 części.
6. Każdą z części lekko rozpłaszcz i połóż na środku śliwkę.
7. Zalep i uformuj owalne kształty kluseczek.
8. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru.
9. Kluski wrzuć do wrzącej wody. Gotuj, dopóki nie wypłyną.
10. Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu. Dodaj do niego cukier.
11. Na "posłodzonym" tłuszczu podsmaż orzechy. Następnie dołóż knedle i wymieszaj wszystko razem, smaż przez kilka minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)