Sałatka z kurczakiem i z truskawkami - przepis

Kurczak w towarzystwie truskawek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Sprawdź nasz świetny przepis!
/ 12.05.2013 08:19
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 pieczonych filetów z piersi kurczaka (pojedynczych)
  • 40 dag truskawek
  • 2 awokado
  • 20 dag fety
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
  • 4–6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Większe pokrój na połówki, mniejsze na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki. Obierz. Miąższ pokrój na kawałki. Fetę pokrój w kostkę.
  2. Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
  3. Na półmisku porozkładaj roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
  4. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA