Ryżowe przekąski w naleśnikach - przepis

Aby ryż miał piękny, żółtawy kolor, możesz dodać do niego szczyptę kurkumy. Dzięki temu uzyskasz dodatkowo ciekawy smak! Sprawdź przepis!
/ 05.04.2013 08:44
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka krótkoziarnistego, kleistego ryżu
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • mały świeży ogórek pokrojony w słupki
  • małe awokado obrane i pokrojone w słupki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • mała szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia naleśników
Przygotowanie:
  1. Ryż gotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy i szczypty soli, aż wchłonie cały płyn. Przestudź i zalej octem winnym, wymieszanym z cukrem i połową sosu sojowego.
  2. Pierś opłucz, natrzyj pieprzem. Gotuj 20 min. w małej ilości wody, przestudź i pokrój na małe na kawałki. Jajka ubij z pozostałym sosem sojowym i na lekko natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku ułóż porcję ryżu, obłóż mięsem, awokado, papryką i ogórkiem. Zwiń ciasno w roladki. Pokrój na porcje, każdą nadziej na wykałaczkę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA