Ryż z potrawką z kukurydzy

Jako dodatek do potrawy podaj pikantny sos pomidorowy.

DRUKUJ PRZEPIS
Ryż z potrawką z kukurydzy
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 torebki ryżu (po 10 dag)
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • 10 dag szynki wędzonej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Obie połówki pokrój w niezbyt drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Umyte i osuszone pomidory pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w cienkie plasterki.
  2. W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę razem z cebulą i papryką. Dodaj pokrojoną cukinię, osączoną z zalewy kukurydzę oraz pomidory. Potrawkę dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś pod przykryciem około 20 minut.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Wsyp sól. Do osolonego wrzątku włóż torebki z ryżem. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Ugotowany ryż dokładnieosącz. Następnie wyjmij z torebek, wyłóż na talerze, a następnie nałóż potrawkę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)