Risotto pomidorowe

Pamiętaj, by ryż nie był rozgotowany, ponieważ wtedy danie zmieni się w lepką papkę.

DRUKUJ PRZEPIS
Risotto pomidorowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę, wrzuć obrany i przekrojonym na pół ząbek czosnku. Gdy usmaży się na brązowo, wyjmij go i wyrzuć. Wsyp ryż i wymieszaj. Smaż, mieszając, aż ziarenka staną się szkliste (około 5 minut).
  2. Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj obrane ze skórki i zmiksowane pomidory. Zalej gorącym bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem pomidorowym (ryż powinien być przykryty 2–3 cm warstwą płynu). Dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut).  
  3. Zdejmj z ognia, odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ryż doszedł. Dodaj masło, starty żółty ser, dokładnie wymieszaj i podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/3 miesiące temu
Zalalem tym bulionem sasiadke z dolu :(
/3 miesiące temu
Ch*jowe. Nie pozdrawiam.
/3 miesiące temu
Zadałem pytanie: Czemu tak dużo bulionu?????????????
POKAŻ KOMENTARZE (1)