Przygotowanie 30 min * smażenie 10 min * 1 porcja – ok. 310 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 20 dag kaszy jaglanej
- ok. 250 ml mleka
- 3 jajka
- 1 marchewka
- olej
- sól
Sposób wykonania:
1. Kaszę opłucz, wsyp na gotujące się mleko. Ugotuj na półsypko, przemieszaj widelcem, przestudź.
2. Marchewkę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
3. Do kaszy dodaj jajka, marchewkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź niewielkie placuszki i smaż je z obu stron na złoty kolor.
5. Zdejmij z patelni, połóż na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj np. z sosem grzybowym.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Placki jaglane z marchewką
Ciekawy pomysł na obiad!