Pizza z pomidorami i mozzarellą - przepis

Pizza z pomidorami i mozzarellą fot. STOCKFOOD/FREE
Jeśli chcesz, by ciasto było bardzo chrupiące, przed pieczeniem natłuść lekko blachę oliwą!
/ 04.03.2013 14:30
Pizza z pomidorami i mozzarellą fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 30 min * pieczenie ok. 20 minut * 1 porcja – ok. 450 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml wody
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 pomidory 
  • 2 łyżki oliwek
  • 20 dag mozzarelli
  • listki bazylii
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru, rozprowadź ciepłą wodą, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodaj rozczyn, 3 łyżki oliwy i sól. Wyrób elastyczne, ale niezbyt twarde ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, przesmaż na oliwie, duś, aż odparuje sok i powstanie gęsty sos, ostudź.
  4. Podsypując mąką, ciasto rozwałkuj na cienki placek (jeśli potrafisz, możesz je odpowiednio uformować, podrzucając do góry – tak robią Włosi!).
  5. Ułóż na blasze, posmaruj sosem pomidorowym, pozostawiając od brzegu ok. 2 cm „czystej” powierzchni. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli. Całość posyp oliwkami, oregano, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.
  6. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 st. C i piecz ok. 20 min.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA