Prawdziwa włoska pizza

Do pizzy Koneser poleca różowe wino półwytrawne Gallo Family White Zinfandel.
/ 13.11.2007 12:35
Składniki na 2 pizze:

Na ciasto:
- 200 g mąki
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyzki oleju

Na sos:
- 1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
- ok. 1 szklanka keczupu (mały słoiczek)
- 2 małe cebule
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- oraz ewentualnie: czosnek, suszona bazylia i oregano

Na wierzch ulubione dodatki:
- mała puszka filetów anchois
- ok. 20 czarnych oliwek
- 300 dag mozarelli (ew. żółtego sera)


Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski i robimy dołek. W dołek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy letnią wodę. Mieseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę, mieszamy i dobrze wyrabiamy ciasto - powinno dobrze odchodzić od rąk i od miski. Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
W tym czasie robimy sos: cebulę (i ew. czosnek) siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy keczup i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i ew. bazylią czy oregano.
Robimy pizzę, wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Na posypanej mąką stolnicy formujemy z niego 2 pizze- o grubości ok. 0,5 cm (chyba, że wolicie grube ciasto). Na cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając 1 cm brzeg. Układamy dodatki (tutaj oliwki i anchois). Wstawiamy do piecyka i pieczemy w 180-200 stopniach ok. 20-25 minut. Na ok. 7 minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozarellą.
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika - pizza odgrzewana traci swój smak!


Autor: Joanna Hebda z Brzeska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)