Pierogi z soczewicą i cebulą

Świetna alternatywa dla tradycyjnych ruskich lub z mięsem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z soczewicą i cebulą
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 475 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Farsz:
  • 25 dag soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryki
  • olej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • szczypta kurkumy
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotuj na miękko w lekko osolonym wrzątku, odcedź.
2. Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z soczewicą.
3. Dodaj posiekaną natkę, dopraw do smaku.
4. Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 15 min.
5. Cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem i zlepiaj.
6. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)