Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą

Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą są dość pikantne.

DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z dynią i z czerwoną soczewicą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 580 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • jajko
  • szczypta soli

Farsz:
  • 80 dag miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej chili
  • pieprz

Do polania:
  • 3 łyżki oliwy
  • papryczka chili
  • mała czerwona papryka
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Soczewicę zalej w garnku 600 ml wody. Gotuj 5 min, osącz.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj startą dynię, smaż 3 min. Dodaj soczewicę, pieprz i chili. Smaż 5 min.
  3. Z mąki, jajka, 3/4 szklanki wody i szczypty soli zagnieć ciasto. 
  4. Rozwałkuj, wykrój krążki średnicy 6 cm. Na połowie połóż farsz, przykryj pozostałymi krążkami.
  5. Zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie 3 min od wypłynięcia, osącz.
  6. Paprykę pokrój w kostkę, chili posiekaj. Podsmaż na oliwie, polej pierogi.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)