Pieczony kurczak faszerowany wątrobką

Tradycyjnie pożywny i smakowity!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony kurczak faszerowany wątrobką
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • duży kurczak
  • 20 dag wątróbki kurzej
  • 2 kajzerki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, chłodź godzinę. Bułki namocz w mleku, odciśnij. Wątróbkę opłucz, oczyść z błonek, zmiel z bułką. Dodaj żółtka. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
  2. Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z wątróbką. Masą nafaszeruj kurczaka, zaszyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym.  Polej stopionym masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 25 min zmniejsz temp. do 180 st. i piecz 45 min, często podlewając powstałym sosem i gorącą wodą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)