Pałeczki kurczaka z warzywami

Pałeczki kurczaka z warzywami, marynowane w korzennych przyprawach to gorące i aromatyczne danie na obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Pałeczki kurczaka z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 4 średnie marchewki
  • 20 malutkich ziemniaków
  • 8 szalotek lub małych cebulek
  • 4–5 łyżek oleju
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • kieliszek białego wina
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pałeczki opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Słodką i ostrą paprykę, curry oraz przyprawę do kurczaka wsyp do miseczki, a następnie wymieszaj z olejem. Pastą natrzyj dokładnie pałeczki, włóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na około godziny.
  2. Marchewki, ziemniaki i szalotki (lub cebulę) obierz, opłucz. Marchewki przekrój wzdłuż na pół. Przełóż do naczynia żaroodpornego, oprósz solą, szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz szczyptą suszonego rozmarynu.
  3. Na jarzynach ułóż mięso, polej pozostałym olejem i białym winem. Piecz 45–50 min w temperaturze 190 st. W czasie pieczenia regularnie polewaj mięso powstałym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)