Naleśniki z serem i szpinakiem

Perfekcyjne ciasto naleśnikowe połączone z bogatym nadzieniem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z serem i szpinakiem
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Farsz:
  • 45 dag rozmrożonego szpinaku w liściach
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag sera feta
  • 10 dag sera żółtego
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • posiekana papryczka chili
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru, soli i pieprzu
  • 3 łyżki oleju
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Z podanych składników przygotuj gładkie ciasto na naleśniki.
2. Odstaw ciasto na 20 minut.
3. W rondelku rozgrzej olej, wlej pomidory, dodaj czosnek, chili, zioła, cukier, sól i pieprz.
4. Wszystko razem duś, aż sos zgęstnieje.
5. Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp orzeszki i lekko przesmaż.
6. Włóż osączony szpinak, smaż jednocześnie mieszając (najlepiej przez około 4 minuty).
7. Wlej śmietanę, dopraw pieprzem, gałką i szczyptą soli.
8. Pokrój w kostkę ser żółty i feta, dodaj do farszu.
9. Usmaż 12 cienkich naleśników, nałóż farsz, zwiń w ruloniki.
10. Naleśniki polej sosem.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)