Makaronowa zapiekanka z pasztetem

Podaj swojej rodzinie zaskakująco pyszny obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Makaronowa zapiekanka z pasztetem
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag makaronu szerokie wstążki (np. pappardelle, tagliatelle)
  • 8 grubych plastrów pasztetu lub pieczeni rzymskiej
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (ew. posiekanych orzechów włoskich)
  • masło do wysmarowania formy


Sos do zapiekanki:

  • 20 dag żółtego sera
  • szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • mielona gałka muszkatołowa -
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dokładnie osącz na sicie.
  2. Oliwki pokrój w cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubij z jajkami, następnie dodaj tarty ser, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Opłucz i osusz pomidorki.
  3. W naczyniu wysmarowanym masłem układaj na przemian makaron z pasztetem. Posyp pomidorkami, oliwkami. Polej przygotowanym sosem serowym.
  4. Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę orzeszkami piniowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. 
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)