Makaron świderki w liściach pora - przepis

Na wierzch dania można położyć długie, cienkie plastry wędzonego boczku
/ 07.03.2012 06:17

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 6 porcji:
- 40 dag makaronu świderki
- 20 dag szynki w kawałku
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 20 dag ementalera
- 1 por
- 2 szklanki śmietany 12-proc.
- 3 jajka
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i starannie osącz.

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Por starannie umyj pod bieżącą wodą. Odetnij piętkę z korzonkami i przytnij końce ciemnozielonych liści. Następnie ostrożnie zdejmij zewnętrzne duże liście. Resztę pora posiekaj.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę, czosnek, posiekany por oraz pieczarki. Podsmaż, mieszając, przez 5–6  minut, aż zmiękną i puszczą sok. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj makaron, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

4. Odłożone liście pora zblanszuj (3–4 minuty) we wrzątku, przelej zimną wodą, osącz. Formę wysmaruj masłem i wyłóż liśćmi pora, tak aby końce wystawały poza brzegi formy. Do makaronu dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i starty na grubej tarce ementaler.

5. Przygotowaną formę napełnij masą. Zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami. Przykryj wystającymi na zewnątrz liśćmi pora. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180 stopni.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA