Kurczak z bobem i kurkami

Po staropolsku!

DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak z bobem i kurkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 290 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 50 dag kurek 
  • podwójna pierś kurczaka (50 dag)
  • 2 duże pomidory
  • 30 dag bobu
  • cebula
  • szklanka kremówki
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso przekrój na 4 kotlety. Rozmaryn wymieszaj z oliwą, octem, szczyptą soli i pieprzem. Do marynaty włóż mięso, chłodź godzinę.
  2. Kurki oczyść. Pomidory obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Bób obgotuj i obierz.  Na dużej patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę z czosnkiem, dodaj kurki i pomidory. Wlej śmietanę. Oprósz solą, pieprzem, duś 20 min. Na 3 min przed końcem duszenia dodaj bób. Kurczaka usmaż na patelni, ułóż na talerzu, polej sosem kurkowym.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)