Krokiety ziemniaczane

Danie najlepiej podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Krokiety ziemniaczane
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 5 jajek
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera
  • mąka do panierowania
  • olej
  • sól, pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel.
2. Zmielone ziemniaki połącz z 2 jajkami, obiema mąkami i serem.
3. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu.
4. Zagnieć ciasto.
5. Z ciasta uformuj wałeczki szerokości mniej więcej 3 centymetrów, lekko spłaszcz i pokrój na kawałki długości 5-6 centymetrów.
6. Panieruj w mące, 3 jajkach i bułce tartej.
7. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
8. Podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)