Kotlety z serem i pieczarkami

Nowy pomysł na tradycyjne kotlety - koniecznie spróbuj!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z serem i pieczarkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 dość grube plastry karkówki
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 5 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
  • mielona papryka słodka lub ostra
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Plastry mięsa rozbij młotkiem kuchennym.
2. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką, wstaw na godzinę do lodówki.
3. Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki.
4. Przesmaż na maśle, odparuj cały płyn.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim roztrzep jajko z mlekiem, na trzecim umieść tartą bułkę.
7. Kotlety panieruj w mące, jajku i w tartej bułce.
8. Kładź na patelni z rozgrzanym olejem i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
9. Zdejmij kotlety z patelni, ułóż na blaszce do pieczenia.
10. Na każdym połóż trochę pieczarek, posyp startym serem.
11. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180°C i trzymaj ok. 10 min (by ser się rozpuścił).
12. Posyp posiekaną natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Kasia /2 lata temu
Oj jak kusząco wyglądają,w Lidlu schab kupiony więc skuszę się na to danie.