Kotleciki cielęce z pieprzem - przepis

Kotlety zepnij z plasterkami dobrej suszonej szynki i uduś na patelni z białym winem, a otrzymasz saltimboccę – słynne włoskie danie z cielęciny
/ 12.04.2012 10:25

Przygotowanie:  30 min
Smażenie: ok. 8 min
Porcja: ok. 380 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 kotlety cielęce z kostką (po ok. 20 dag)
- pół małego pęczka szałwii
- łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- cytryna
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mąka do oprószenia kotletów
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Posyp szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zielonym marynowanym, a następnie obłóż listkami szałwii. Cytrynę sparz, przekrój na pół, z jednej połówki wyciśnij sok. Polej nim kotlety i odstaw na 25 minut do lodówki.

2. Rozgrzej olej na patelni. Zdejmij szałwię z kotlecików, oprósz je mąką i smaż po 4 minuty z każdej strony. Pozostałą połówkę cytryny pokrój na plasterki, a te na  ćwiartki i wrzuć na patelnię pod koniec smażenia kotlecików. 

Redakcja poleca

REKLAMA