- 2 kg udźca cielęcego
- 45 dag mąki
- 30 dag masła
- szklanka zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku i oregano,
- cytryna
- sól
- pieprz
- jajko
Sposób wykonania:
1. 45 dag mąki posiekaj z 25 dag masła i szczyptą soli. Zagniatając, dolej około szklanki zimnej wody, by uzyskać elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią, chłodź 2 godz.
2. 5 dag masła połącz z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku i oregano, szczyptą soli, sokiem i skórką z całej cytryny.
3. 2 kg udźca cielęcego opłucz, osusz, natrzyj pieprzem. Mięso owiń sznurkiem, nożykiem zrób sporo nacięć. W każde z nich delikatnie włóż masło czosnkowe. Ułóż udziec na blasze, piecz 1,5 godz. (190 st.). Ostudź. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, owiń mięso. Posmaruj jajkiem. Udekoruj skrawkami ciasta. Piecz 45 min (180 st.).
Kulinarne inspiracje - forum >>