Kluseczki z dyni z szałwią

Nowy sposób na dynię - kluski z delikatną nutą szałwii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kluseczki z dyni z szałwią
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 10–12 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • 7 dag masła
  • 10 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni ułóż na blaszce.
2. Piecz przez 50 min w temperaturz 200 st. C. Jeśli nie będzie jeszcze miękki, piecz dłużej.
3. Rozgnieć miąższ dyni widelcem lub zmiksuj, przestudź.
4. Dodaj do niego jajka, mąkę i przyprawy.
5. Zagnieć ciasto.
6. Podziel masę na kilka części. Podsypując mąką pszenną, uformuj z nich wałeczki.
7. Wałeczki lekko spłaszcz i krój na niewielkie kawałki.
8. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 min od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij je łyżką cedzakową.
10. Na patelni rozpuść masło, wrzuć listki szałwii. Chwilę je przesmaż, by dały aromat.
11. Polej kluski sosem z szałwii, oprósz pieprzem.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)